Meetinstrument Teamontwikkeling
15-02-2016
Het Meetinstrument Teamontwikkeling© brengt nauwkeurig in kaart in welke fase van teamontwikkeling het team zich bevindt. De teamleden scoren 48 items en bespreken de resultaten met elkaar. De resultaten dienen als basis om een gesprek te voeren over de samenwerking en teamontwikkeling. Dit gesprek is uitgangspunt om met elkaar doelen te formuleren om de samenwerking verder te effectueren.
Bij de ontwikkeling van het meetinstrument hebben we ons laten inspireren op de literatuur (Ito en Brotheridge, 2008; Tuckman, 1965; Wheelan, 2008) en een analyse onder experts werkzaam in het adviesveld en in de wetenschap.
Hoe werkt het:
Teams die hiervan gebruik maken ontvangen een link met een vragenlijst van De Radboud Universiteit. Na het invullen worden de gegevens verwerkt en ontvangen de teamleden in een teambijeenkomst een overzicht van wat zij zelf hebben ingevuld en wat het team als gemiddeld heeft ingevuld.

Twee medewerkers van een Jeugdteam vertellen over hun ervaringen met het Meetinstrument Teamontwikkeling
Na het invullen ontvangt het team automatisch een overzicht van de team- en individuele scores over de vier deelonderwerpen: Taakoriëntatie, Effectiviteit, Communicatie en Probleemoplossing.
De resultaten worden in een bijeenkomst van een dagdeel met elkaar besproken. In deze bijeenkomst worden teamsuccessen en teamdoelen benoemd. De doelen worden uitgewerkt door het team naar concrete teamacties.
SCORE
In totaal worden er 48 items gescoord, bijvoorbeeld: ‘kennen we elkaar nog niet zo goed’ , ‘praten we over elkaar’ , ‘zijn we creatief in het bedenken van oplossingen’.
De teamleden ontvangen de eigen scores en de gemiddelde scores van het team op een overzicht om met elkaar de scores te kunnen bespreken.

Meetinstrument Teamontwikkeling met enkele items die zijn gescoord
FEEDBACK
Paul Deur, jongerenwerker Stichting Push:
Ons team was flink door elkaar geschud, chaos waarbij je elkaar niet meer aan kon spreken en gingen mensen met flinke tegenzin naar een teamoverleg. Communiceren met elkaar werd steeds lastiger, men wees elkaar op de dingen die niet goed gingen. Met behulp van Frank zijn we in eerste instantie gestart om met elkaar te kijken naar wat er nou eigenlijk gebeurt. Door zijn houding werd eenieder uitgedaagd persoonlijk te kijken naar wat dat voor hem of haar betekent. Het meetinstrument wat gebruikt werd gaf nog meer helderheid over de teamleden en hun houding in het team. De methode die Frank gebruikt is echt coachen dus niet sturen en interrumperen in de gesprekken die er ontstaan, maar aangeven waar opvallende dingen gezien worden. Het team heeft zelf de oplossing gevonden, dat wil niet zeggen dat we uitgewerkt zijn maar we zijn in de goede richting bezig.
Annemarie Stroo, Gebiedsmanager Stichting Jeugdteams Zuid Holland Zuid:
Samen met Frank heeft het team gewerkt aan effectiever beslissingen nemen. Naar aanleiding van de resultaten van het Meetinstrument Teamontwikkeling wilde het team zich daarop focussen.
Frank werkt op een ontspannen manier en sluit goed aan bij wat er leeft in de groep. Hij zoekt met het team naar wat goed gaat en draagt werkvormen aan die daar op aansluiten en het team verder op weg helpen. Zijn stijl wekt vertrouwen waardoor ik me geheel op de inhoud en het teamproces heb kunnen richten.
Jan Adels Schooldirecteur:
Ik maakte onlangs twee keer gebruik van het meetinstrument. De eerste keer begeleidde ik een MT van een school. De tweede keer begeleidde ik alle leidinggevenden van een ROC. Ik heb de deelnemers steeds gevraagd van tevoren de vragenlijst in te vullen die bij het meetinstrument hoort. Het grote voordeel van het meetinstrument was dat wij heel snel in beeld hadden hoe de teamleden aankeken tegen het teamfunctioneren. Zonder instrument duurt dat veel langer. Het bespreken van de verschillen en overeenkomsten bleek heel nuttig. Bovendien konden de teamleden vervolgens formuleren hoe zij zich als team willen door ontwikkelen. En niet onbelangrijk: iedereen vond het leuk om te doen.
Sjaak Scholten, voorzitter College van Bestuur, Stichting Archipel voor openbaar primair onderwijs:
Tijdens een tweedaags overleg met onze schooldirecteuren hebben wij met het Meetinstrument Teamontwikkeling van Werken met Succes gewerkt. De resultaten van het Meetinstrument gaven een duidelijke indicatie van de teamontwikkelfase van ons directieteam. We kregen concrete feedback over successen en verbeterpunten. Dat gaf nuttige input om na de tweedaagse mee verder te gaan. Werken met Succes heeft ons geholpen om met ons team effectiever samen te werken in een positieve sfeer.
Reacties van andere deelnemers:
- “Het gesprek gaat precies waar het over moet gaan”
- “Een zeer nuttige bijeenkomst”
- “Een handig overzicht, we weten nu waar we staan”
- “Hier hebben we echt wat aan”
- ” Ik ben niet zo van de invullijsten, maar het resultaat is lekker concreet”
TEAMACTIES
Omdat elk team uniek is en zelfstandig successen, doelen en acties formuleert zijn de uitkomsten zeer divers. Enkele voorbeelden van acties zijn:
- Vaker samen lunchen om elkaar beter te leren kennen
- Een aantal bijeenkomsten organiseren rondom veiligheid in het team en feedback
- Aanpassen van de vergaderstructuur
- Organiseren van intervisie om meer van elkaar te leren
Wil je meer weten over wat we voor jouw team kunnen betekenen, klik dan hier voor een gratis adviesgesprek.
1 reactie
Mooi om deze instrumenten er bij te pakken.