Teamcoaching

Een beproefde manier om de teamontwikkeling in kaart te brengen is met behulp van het ‘Meetinstrument teamontwikkeling©’, ontwikkeld door Werken met Succes in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen.
Het Meetinstrument Teamontwikkeling© brengt nauwkeurig in kaart in welke fase van teamontwikkeling het team zich bevindt. De teamleden scoren 48 items en bespreken de resultaten met elkaar. De resultaten dienen als basis om een gesprek te voeren over de samenwerking en teamontwikkeling. Dit gesprek is uitgangspunt om met elkaar doelen te formuleren om de samenwerking verder te effectueren.
Bij de ontwikkeling van het meetinstrument hebben we ons laten inspireren op de literatuur (Ito en Brotheridge, 2008; Tuckman, 1965; Wheelan, 2008) en een analyse onder experts werkzaam in het adviesveld en in de wetenschap.

Hoe werkt het:

Teams die hiervan gebruik maken ontvangen een link met een vragenlijst van De Radboud Universiteit. Na het invullen worden de gegevens verwerkt en ontvangen de teamleden in een teambijeenkomst een overzicht van wat zij zelf hebben ingevuld en wat het team als gemiddeld heeft ingevuld.

FILM

Twee medewerkers van een Jeugdteam vertellen over hun ervaringen met het Meetinstrument Teamontwikkeling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na het invullen ontvangt het team automatisch een overzicht van de team- en individuele scores over de vier deelonderwerpen: Taakoriëntatie, Effectiviteit, Communicatie en Probleemoplossing.

De resultaten worden in een bijeenkomst van een dagdeel met elkaar besproken. In deze bijeenkomst worden teamsuccessen en teamdoelen benoemd. De doelen worden uitgewerkt door het team naar concrete teamacties.

SCORE

In totaal worden er 48 items gescoord, bijvoorbeeld:  ‘kennen we elkaar nog niet zo goed’ , ‘praten we over elkaar’ , ‘zijn we creatief in het bedenken van oplossingen’.

De teamleden ontvangen de eigen scores en de gemiddelde scores van het team op een overzicht om met elkaar de scores te kunnen bespreken.

Meetinstrument Teamontwikkeling

resultaat

Meetinstrument Teamontwikkeling met een deel van een teamscore

 

Resultaat tekst

Meetinstrument Teamontwikkeling met enkele items die zijn gescoord

 

FEEDBACK

Sjaak Scholten, voorzitter College van Bestuur, Stichting Archipel  voor openbaar primair onderwijs:

Tijdens een tweedaags overleg met onze schooldirecteuren hebben wij met het Meetinstrument Teamontwikkeling van Werken met Succes gewerkt. De resultaten van het Meetinstrument gaven een duidelijke indicatie van de teamontwikkelfase van ons directieteam.  We kregen concrete feedback over successen en verbeterpunten. Dat gaf nuttige input om na de tweedaagse mee verder te gaan. Werken met Succes heeft ons geholpen om met ons team effectiever samen te werken in een  positieve sfeer.

 

Reacties van andere deelnemers:

  • “Het gesprek gaat precies waar het over moet gaan”
  • “Een zeer nuttige bijeenkomst”
  • “Een handig overzicht, we weten nu waar we staan”
  • “Hier hebben we echt wat aan”
  • ” Ik ben niet zo van de invullijsten, maar het resultaat is lekker concreet”

 

TEAMACTIES

Omdat elk team uniek is en zelfstandig successen, doelen en acties formuleert zijn de uitkomsten zeer divers. Enkele voorbeelden van acties zijn:

  • Vaker samen lunchen om elkaar beter te leren kennen
  • Een aantal bijeenkomsten organiseren rondom veiligheid in het team en feedback
  • Aanpassen van de vergaderstructuur
  • Organiseren van intervisie om meer van elkaar te leren

 

Wil je meer weten over wat we voor jouw team kunnen betekenen, klik dan hier voor een gratis adviesgesprek.

 

 

 

 

 

 

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.