Teambeelden
7-06-2012
In effectieve teams werken competente mensen die gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Mensen horen er graag bij, hebben liefst veel invloed op het werk en voelen zich eigenaar van de organisatie- en teamdoelen. Het werken in een goed functionerend team is leuk en geeft een gevoel van kracht. Mensen vinden betekenis in hun werk en vertrouwen elkaar.
Effectief samenwerken gaat niet altijd vanzelf. Mensen hebben allerlei verschillende gedachten bij goede samenwerking. Waar de een denkt aan alle neuzen dezelfde kant op en samen presteren, denkt de ander juist aan verschil en diversiteit, aan goed voor elkaar zorgen, aan fijne collega’s en een prettige werksfeer. Om een effectief samenwerkend team te worden, is het verstandig om over de verschillende beelden te praten. Hierdoor leert men elkaars beelden kennen en kan er ook een gezamenlijk beeld ontstaan waar het team naar toe kan werken.
Een belangrijke eigenschap van een effectief functionerend team is de vaardigheid om met elkaar over de samenwerking te kunnen spreken. Wie langer bij elkaar is, heeft geleerd om met elkaar over de relatie te praten, gevoelens te uiten en elkaar te vertrouwen. Samenwerken in een team vraagt dat ook. Dit betekent een investering in tijd. De meeste teams praten niet zoveel over hoe de samenwerking nu eigenlijk verloopt. Als het al gebeurt, gaat het vrij snel over de inhoud van het werk en de resultaten. Praten over het proces is een stuk lastiger.
Concrete onderwerpen maken praten over samenwerken makkelijker. Bijvoorbeeld over de effectiviteit van vergaderen, over hoe effectief het team beslissingen neemt, hoe effectief er wordt gecommuniceerd etc. Werken met Succes heeft een meetlijst ontwikkeld waarmee je deze onderwerpen goed met je team kunt bespreken. Deze lijst laat zien in hoeverre de teamleden zelf vinden dat ze effectief omgaan met bijvoorbeeld het geven van feedback of met meningsverschillen. Met behulp van deze meetlijst ervaart het team hoe het is om openlijk te praten over samenwerking. Ook bepaalt het zijn eigen verbeterpunten. Deze meetlijst kun je hier downloaden.
Je kunt natuurlijk ook gewoon aan je teamleden vragen welke onderwerpen zij willen verbeteren.
Een goede vraag hier voor is:
“Stel dat de samenwerking werkelijk fantastisch is, wat doen wij dan anders?”
Het antwoord op deze vraag is een beeld van de samenwerking waar het team naar wil werken. Je kunt deze vraag ook specifiek over een bepaald onderwerp stellen, bijvoorbeeld: “Stel dat de vergadering zeer effectief verloopt, wat gaat er dan anders dan nu?”
De volgende vraag is dan:
“Als de zeer effectieve manier van vergaderen een 10 is op een schaal van 0 tot 10 hoe is de situatie dan nu?”
De antwoorden op deze vraag geven een duidelijk beeld over hoe teamleden de huidige situatie zien. Het mooie van deze vraag is dat ze op positieve wijze successen en verbeterpunten in kaart brengt. Je kunt nu eenvoudig doorvragen naar successen: (het gemiddeld cijfer is bijvoorbeeld een 4).
“Wat gaat er allemaal goed waardoor wij de samenwerking op een 4 inschalen?“”
Verbeterpunten kunnen worden benoemd door een punt hoger op de schaal met elkaar te benoemen.
“Hoe ziet een 5 er uit, of een 6? Wat kunnen we doen om dit te bereiken?”
In ieder geval is het belangrijk om een helder beeld met elkaar te creëren over hoe het nu gaat, wat er goed gaat en wat het team gaat doen om een stap verder te komen. Door hier op deze wijze regelmatig met elkaar over te praten, gaan de teamleden:
• hun beelden op elkaar afstemmen,
• steeds makkelijker praten over samenwerking,
• zien wat ze kunnen doen om de samenwerking vooruit te helpen,
• zelf doelen stellen om de samenwerking verder te verbeteren.
Teambeelden. Werken met Succes begeleidt vaak bijeenkomsten met teams over samenwerking. Tijdens zo’n bijeenkomst benoemen de teamleden zelf hun kijk op het team. Daarbij kijken we weinig naar wat mis is maar vooral naar wat goed gaat. Zo’n focus voorkomt stilstand, en geeft de energie om daadwerkelijk iets te veranderen.
Dat levert een toekomstbeeld op, waarin vooral plek is voor de aanwezige kansen, met de focus op waar het team naar toe wil. Jouw team komt een dagdeel of maximaal een dag samen, en werkt aan het teambeeld.
In een voorgesprek bepalen we de werkvorm voor de dag. Wij beschikken over diverse werkvormen om tot een concreet teambeeld te komen. Allemaal zijn ze:
• Actief, de teamleden zijn letterlijk in beweging
• Positief, er wordt uitgegaan van wat al werkt
• Creatief, de werkvormen zijn verrassend van opzet
• Concreet, geen vaag gedoe maar concreet aan het werk!
Resultaat:
Aan het eind van de bijeenkomst weten de teamleden wat goed gaat in de samenwerking. Ze weten ook welke concrete stap ze als eerste gaan zetten om nog beter samen te werken.
Wil je meer weten over hoe je een gesprek over samenwerken opzet? Neem dan contact met ons op. We komen graag eens langs om te bespreken hoe Werken met Succes je hierbij kan ondersteunen.