Teamontwikkeling in tien minuten

Eigenlijk moeten we iets doen aan teamontwikkeling maar we hebben het zo druk.
Herken je bovenstaande, maar vind je ook dat investeren in samenwerking en teamontwikkeling noodzakelijk is en de effectiviteit van je team zal verhogen? In deze nieuwsbrief geven we 3 tips hoe je kunt investeren in je team, zonder dat dit veel tijd vraagt!

1.    Samenwerking op de agenda zetten
2.    Successen benoemen
3.    Onder water kijken

Samenwerken op de agenda zetten
Investeren in samenwerking begint met erover praten. Samenwerken is geen onderwerp waar mensen makkelijk en als vanzelfsprekend over praten. Ga maar na: wanneer heb jij dit onderwerp zelf voor het laatst in je eigen team op de agenda gezet? Hoe vaak bespreek jij de samenwerking tussen jou en je collega?
Praten over samenwerking hoeft niet ingewikkeld te zijn of lang te duren. Je kunt al veel in slechts tien minuten bespreken. Veel hangt af van wat je precies vraagt aan elkaar. Vragen die ingewikkeld te beantwoorden zijn en erg veel tijd kosten zijn vragen naar problemen en naar oorzaken daarvan. Vragen  zoals: Wat gaat er niet goed? Hoe komt het dat we niet beter samenwerken? Waarom lukt het ons niet om…? etc.  Een analyse geven over iets wat er niet is, of het zoeken naar oorzaken van ongewenste situaties is erg lastig. Het leidt vaak tot lange discussies en energievretende sessies, met weinig resultaat.

Een simpelere, minder tijdrovende manier om samenwerking op de agenda te zetten is door middel van het stellen van vragen waar kort op te antwoorden is, zoals:

  • Geef op een schaal van 0 – 10 eens een cijfer over hoe je de samenwerking nu ervaart?
  • Op welk moment ervoer jij de samenwerking als prettig?

Het bespreken van dit soort vragen vergt niet zoveel tijd. Tien minuten is in het algemeen al voldoende. Je kunt bijvoorbeeld per vergadering drie mensen uit je team uitnodigen om op de vragen te antwoorden. In volgende vergaderingen kun je doorgaan en doorvragen op de ingeslagen weg:

  • Hoe ziet voor jou een stapje verder op de schaal eruit?
  • Wat kunnen we vanaf nu beter doen om een stapje verder op de schaal te komen?

Op dit soort vragen kunnen teamleden een kort antwoord formuleren. Ze kunnen dit voorafgaand aan de vergadering voorbereiden. Het uitwisselen van informatie naar aanleiding van deze vragen geeft veel inzicht in hoe men de samenwerking ervaart. De vragen zijn positief geformuleerd en motiverend om te beantwoorden.

Successen benoemen
De tweede tip is om met de teamleden af te spreken momenten van goede samenwerking regelmatig te benoemen. Zelfs al wordt de samenwerking als slecht ervaren, er zijn altijd momenten dat het iets beter gaat!
Door de goede momenten met elkaar te benoemen bouw je met elkaar een databank van goede ervaringen op. Een manier om dit  te doen is bijvoorbeeld aan teamleden vragen om elke week minimaal één moment van goede samenwerking aan elkaar te mailen.

Onder water kijken
Een volgende stap is om met elkaar te onderzoeken hoe het lukt om deze successen voor elkaar te krijgen.
Bijvoorbeeld: als door teamleden als goede ervaring wordt genoemd: ‘Soms lukt het ons om het wel met elkaar eens te worden’ is het interessant om stil te staan bij wat niet zichtbaar is. Niet of minder zichtbaar is wat mensen denken, voelen en vinden.
Vragen die deze ‘onderstroom’ meer zichtbaar maken zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe lukte het ons om deze beslissing te nemen, het met elkaar eens te worden, etc.
  • Welke gedachten, overtuigingen helpen daarbij?
  • Hoe voelt het als het lukt?

Het uitwisselen van deze vragen helpt het team om beter te begrijpen hoe het zijn eigen succeservaringen creëert. Successen lijken soms vanzelf te ontstaan. Door ‘onder water te kijken’ leert het team met elkaar meer grip te krijgen op het eigen succes. Door meer te doen wat goed gaat, creëert het team een positieve beweging naar de 10 op de schaal.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.