Tijd voor teamontwikkeling

Eigenlijk moeten we iets doen aan teamontwikkeling maar we hebben het zo druk.
Herken je bovenstaande, maar vind je ook dat investeren in samenwerking en teamontwikkeling belangrijk is en de effectiviteit van je team zal verhogen?

Praten over samenwerking

Samenwerken is geen onderwerp waar mensen makkelijk en als vanzelfsprekend over praten. Ga maar na: wanneer heb jij dit onderwerp zelf voor het laatst in je eigen team op de agenda gezet? Hoe vaak bespreek jij de samenwerking tussen jou en je collega’s? Investeren in de samenwerking begint door het op de agenda te zetten!

Successen benoemen

Praten over samenwerking hoeft niet ingewikkeld te zijn of lang te duren. Veel hangt af van wat je precies vraagt aan elkaar. Vragen die ingewikkeld te beantwoorden zijn en erg veel tijd kosten zijn vragen naar problemen en naar oorzaken daarvan.

“Hoe komt het dat we niet beter samenwerken” is bijvoorbeeld zo’n een lastige vraag om te beantwoorden. Dit soort vragen leidt vaak tot lange discussies en energievretende sessies, met weinig resultaat.

Wat gaat goed?

Een simpelere, minder tijdrovende manier om samenwerking op de agenda te zetten is door middel van het stellen van vragen over wat er wel goed gaat.

Zelfs al wordt de samenwerking als slecht ervaren, er zijn altijd momenten dat het iets beter gaat!
Door de goede momenten met elkaar te benoemen bouw je met elkaar een databank van goede ervaringen op. Een manier om dit  te doen is bijvoorbeeld aan teamleden vragen om elke week minimaal één moment van goede samenwerking aan elkaar te mailen. Door te successen te benoemen en te bespreken krijg je zicht op er werkt en als je dat weet kun je er meer van doen.

Borreltijd

De tijd te nemen voor teamontwikkeling is een belangrijke succesfactor voor het functioneren van een team. Succesvolle teams plannen regelmatig tijd in om met elkaar te reflecteren over de teamontwikkeling en samenwerking.

Soms in een formele setting en soms zal juist een informele setting helpen om de onderlinge band te versterken en elkaar te stimuleren en te inspireren. Samen lunchen, een borrel drinken na het werk of een teamuitje zorgt al voor meer verbinding en werkplezier.

Verbeteren

Soms kan het nodig zijn om wat langer stil te staan bij hoe het gaat in het team met de samenwerking. Een goede manier om dat te doen is door samen te inventariseren waar je tevreden over bent en onderwerpen te bespreken die verbetert kunnen worden.

Een positieve manier om dit te bespreken is door te zoeken naar welke bijdrage ieder levert aan de successen. Wellicht kunnen de vaardigheden die ingezet zijn om de successen te krijgen ook helpen bij de onderwerpen ter verbetering. Een werkvorm die hierbij kan helpen is de cirkel methode.

Samen met Radboud Universiteit hebben wij het Meetinstrument Teamontwikkeling ontwikkeld om inzicht te krijgen hoe de teamontwikkeling in jou team ervoor staat. Het helpt bij het gesprek om samen meer uit je team te halen en effectief en met plezier samen te werken.Voor meer informatie klik je hier.

Wil je advies hoe jij de teamontwikkeling van jouw team kunt bevorderen, neem dan contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.